29 Şubat 2012 Çarşamba

Susamlı Çubuk





MALZEMELER
125 gr tereyağ
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı su
3 çorba kaşığı sirke
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
Üzeri için:Susam,2 yumurta beyazı

HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabında tereyağ,sıvıyağ,yumurta sarısı iyice karıştırılır.
Sırasıyla içine su,sirke,deniz tuzu,karbonat,mahlep ilave edilir ve karıştırılır.
Harcın içine yavaş yavaş un ilave edilir ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça koparılır.
Düz bir zeminde elimizle ileri geri yapılarak hamura çubuk şekli verilir.
Hamur ilk önce yumurta beyazına daha sonra susama batırılır.
(Hamuru susam tabağına bırakın ve tabağı ileri geri oynatın, böylelikle hamurun her yeri susamla kaplanacaktır.)Çubuklar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve 180 derecede renk alıncaya kadar pişirilir.




28 Şubat 2012 Salı

Karadeniz Keki



















MALZEMELER
5 yumurta
1 buçuk su bardağı çekilmiş finduk :))
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı misir unu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat

HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabında yumurta ve toz şeker iyice çırpılır.
Daha sonra tüm malzemeler eklenerek karıştırılır.
Yağlanmış fırın kabına karışım dökülür ve üzerine tekrar finduk serpilir.
180 derecede 30 dakika kadar pişirilir.
Mısır unuyla fındığın muhteşem uyumu,daha önce denemediyseniz mutlaka deneyin derim.



















24 Şubat 2012 Cuma

Çiğ Börek


MALZEMELER
4 su bardağı un
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı deniz tuzu

İçi için:Beyaz peynir
(Dilerseniz iç malzemesini değiştirip kıymalı,ıspanaklı,patatesli yapabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabına 2 çorba kaşığı yoğurt,4 su bardağı un ve 1 su bardağı suyu koyup iyice yoğurun.
Bir miktar unu tezgaha serpin.Unlu tezgaha bir sıkımlık hamuru koyun.
Koyduğunuz hamurları iyice yuvarlayın.
Tezgahı tekrar unlayıp hamurları merdane ile açın.
İçine hazırladığınız malzemeyi yeterince koyun.
Hamurların kenarlarını bir tabak yardımıyla kesin.
Parmaklarınızla ucunu şekillendirin.
Kızartma yapacağınız tavaya sıvıyağı koyup kızdırın.
Börekleri yağda 2-3 dakika çevirerek kızartın.
Kızarttığınız börekleri içine kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa alın.
Sıcak olarak servis yapın.



23 Şubat 2012 Perşembe

Ay Çekirdekli Kurabiye


Bu sıralar çok kurabiye yaptığımın farkındayım.Büyük şeften azar işitince ara vermeye karar verdim.Kurabiye yapımını ve çayın yanında eşlik etmesini çok seviyorum.Bir akşam  kurabiye yapmak isteyince.... birden ay çekirdekli kurabiye yapmak istedim.Bilirsiniz ki tuzlu kurabiyelerde yoğurt veya krema kullanılır.Evde yoğurt yoktu...krema vardı fakat ben ertesi gün krema ile yapacağım bir şey olmadığından açıp kullanmak istemedim :)) Bu gibi durumlarda herkezin başına gelebilir diye evde olan malzemelerden kurabiye yapmaya karar verdim.Herkezin elinin altında olan malzemelerin olmasına dikkat ettim ve sonuç inanın mükemmel oldu.Hani derler ya ben yaptım diye değil.Gerçekten kıyır kıyır,ağızda dağılan bir kurabiye oldu.Denemek isterseniz mutlaka deneyin derim.Şimdi reçetemizi verelim...

MALZEMELER
50 gr tereyağ (3 yemek kaşığı kadar)
1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
1 yumurta (beyazı üzerine)
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
Ay çekirdek

HAZIRLANIŞI
Un hariç tüm malzemeler karıştırılır.
İçine dilediğiniz kadar ay çekirdeği atabilirsiniz.Ben göz kararı attım.
Yavaş yavaş aldığı kadar un ilave edilir.Ele yapışmayan bir kıvam olduğunda bırakılır.
Hamur merdane ile açılır ve bir bıçak yardımı ile yada kalıpla kesilir.
Bir bıçak yardımı ile yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Üzerine yumurta beyazı sürülür ve ay çekirdeği serpilir.
(Yumurta beyazını ayırırken tamamını almayın,yarısını almanız yeterli olacaktır.Kullanmadığınız yarısını hamura katabilirsiniz.)
180 derecede üzeri güzel bir renk alıncayak kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

Denerseniz mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.

Portakallı Şekerli Kurabiye


MALZEMELER
4 yumurta(1 yumurtanın sarısı üzerine)
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat (üzerine limon sıkılacak)
2 portakal kabuğu rendesi
Aldığı kadar un
Üzeri için:Toz şeker

HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabına sıvıyağ ve toz şeker eklenir ve iyice karıştırılır.
Un hariç diğer tüm malzemeler ilave edilir.
Karbonatın üzerine limon sıkılır ve eklenir.
İyice karışan malzemenin üzerine yavaşça un ilave edilir.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır ve şekil verilir.
Hazır olan kurabiye önce yumurta sarısına daha sonra toz şekere batırılır.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış fırında renk alıncaya kadar pişirilir.
Bu ölçülerden 2 tepsi kurabiye çıkıyor.Dilerseniz yarım ölçü yapabilirsiniz.


22 Şubat 2012 Çarşamba

Cevizli Peynirli Tortellini

MALZEMELER
Makarna malzemelerini ve yapılışını daha önce yapmış olduğum bağlantıdan, burdan bakabilirsiniz.
İçi için:Ceviz,taze fesleğen,ricotto peyniri,deniz tuzu
(Ricotto peyniri yerine lor peyniri kullanabilirsiniz)
Üzeri için:Tereyağ,ceviz

HAZIRLANIŞI
Bir kasede ricotto peyniri,ceviz,fesleğen,deniz tuzu karıştırılır.
Kare olarak kesilen  tortellini hamuruna hazırlanan iç harcı konulur.
Hamur üçgen olarak kapatılır ve kapatılan iki uç birleştirilir.
Aynı kovboyların boyunlarına bağladıkları fular gibi.
Bu şekilde devam edilen hamur bitirilir.
Derince bir tencerede bol deniz tuzlu su kaynatılır.
Tortellini kaynayan suya atılır ve 3-4 dak.haşlanır.
Eğer hamurunuzu kalın açtıysanız daha uzun sürede haşlamanız gerekir.
İnce açılan hamur 3 dakikada haşlanır.
Siz kendi yapmış olduğunuz hamura göre pişirme süresini ayarlıyabilirsiniz.
Haşlanan tortellini süzülür.
Tavada tereyağ eritilir ve içine ceviz atılır.Ceviz biraz kavrulur.
Servis tabağına alınan tortellinin üzerine tereyağlı ceviz gezdilirilir.
Süsleme yapmak isterseniz üzerine taze fesleğen yaprağı ekleyebilirsiniz.
Not:Tortellinileri kaynayan suya attığımda aroma vermesi için ben bir tutam ıhlamur attım.Güzel bir koku veriyor.Dilerseniz sizde aynısını yapabilirsiniz.


Sizlere vermiş olduğum ölçüden 4 kişilik servis çıkıyor.
Daha fazla yapmak isterseniz çift ölçü yapabilirsiniz.
Bu güzel lezzetli reçeteyi mutlaka denemelisiniz,çok beğeniceğinize eminim.
Hamurunuzu açarken ince açarsanız güzel bir sonuç yakalarsınız.
Resimde gördüğünüz tortellini neden karamel rengi diye sorarsanız...Un eklerken ben 50 gr kadar tam buğday unu kullandım,o yüzden rengini değiştirdi.
Reçetede tam buğday unu kullanılmıyor ben bazen yaptığım ürünlere çok da az olsa tam buğday unu kullanıyorum.

21 Şubat 2012 Salı

Fındıklı Çiçek Kurabiye

MALZEMELER
2 yumurta
1 su bardağı çekilmiş fındık
200 gr tereyağ
1buçuk su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI
Tereyağ ve pudra şekeri karıştırılır.
Diğer tüm malzemeler eklenir ve içine aldığı kadar un ilave edilir.
Ele yapışmayan bir kıvam olduğunda bırakılır.
Hamur merdane ile açılır ve şekilli kalıp ile kesilir.
Hamur bitene kadar aynı işleme devam edilir.
İşlemin sonunda elinizde kalan ufak parça ile çiçeklerin üzerine ufacık parça yaparak ekleyin.
Dilerseniz üzerine damla çikolata kullanabilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
180 derecede 20-25 dakika pişirilir.
Üzerine dilerseniz pudra şekeri serpebilirsiniz.




20 Şubat 2012 Pazartesi

Venedik Poğaçası

MALZEMELER
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı deniz tuzu
1 paket tereyağ (250gr)
1 paket yaşmaya
1 demet dereotu
1 demet maydonoz
1 su bardağı rende havuç
1 çay bardağı ılık süt
Aldığı kadar un
Üzeri için:Yumurta sarısı
İçi için:Beyaz peynir

HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabına ılık süt,toz şeker ve maya konularak maya eritilir.
İçine diğer tüm malzemeler ilave edilir ve karıştırılır.
(Havuç rendelerken rendenin ince tarafını kullanın)
Yavaş yavaş aldığı kadar un ilave edilir.
Un eklerken çok dikkatli olun.Çok ekleyip katı bir hamur yapmayın.
Hazır olan hamur üzeri kapatılarak 1 saat mayalandırılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parça koparılır.
İçine beyaz peynir konularak şekillendirilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
180 derecede 20-25 dak. altın sarısı renk alıncaya kadar pişirilir.




Yumuşacık puf puf bir poğaça mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

18 Şubat 2012 Cumartesi

MERCİMEK ÇORBASI



















MALZEMELER
1 Su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (arzuya göre)
Sıvıyağ,deniz tuzu,karabiber
Üzeri için:Ekmek kroton,nane

HAZIRLANIŞI
Tencereye sıvıyağ konularak kızdırılır ve içine rendelenmiş soğan ilave edilip pembeleşinceye kadar kavrulur.
Üzerine salça eklenerek salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur.
Yıkanmış olan mercimekler ilave edilir ve deniz tuzu,karabiber eklenerek çorbanın suyu ayarlanır.
(Çorbanıza  et suyu eklerseniz daha lezzetli olacaktır.)
Çorbanın pişmesine yakın tel çırpıcıyla çorba çırpılarak mercimeklerin erimesi sağlanır.
Koyu bir kıvam ve güzel bir renk alana kadar pişirilir.

Kroton yapmak için:Bir tavaya sıvıyağ ve tereyağ eklenerek eritilir.Üzerine kare olarak kesilmiş ekmekler ilave edilir ve ekmekler kızarana kadar karıştırılır.Krotonlarınızı bayat ekmeklerle yaparsanız kalan ekmeklerinizde değerlenmiş olur.Ekmek krotonu ben mercimek çorbasına çok yakıştırıyorum.Sizlerde deneyip görmek istemezmisiniz ?


17 Şubat 2012 Cuma

MANTAR SOTE


MALZEMELER
Yarım kg mantar
5-6  adet taze soğan (kuru soğan kullanabilirsiniz)
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı ev yapımı domates suyu
Fesleğen,deniz tuzu,karabiber
Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Tavaya bir miktar sıvıyağ eklenir ve kızdırılır.
İçine ince kıyılmış sarımsaklar ilave edilir ve kavrulur.
Salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
Daha sonra domates suyu ilave edilir.
Domates suyu bir miktar suyunu çektikten sonra doğranmış mantarlar ilave edilir.
İçine fesleğen,deniz tuzu,karabiber ilave edildikten sonra karıştırılıp kavrulur.
Mantarlar suyunu çekene kadar üzeri açık şekilde pişirilir.
Mevsiminde olsaydık kırmızı ve yeşil sivri biber eklerdik.
Yapımı bir okadar basit ve lezzetli bir yemek.10 dakikada hazırlayıp yanında pirinç pilavıyla sunabileceginiz güzel bir alternatif. 
( Kullandığım mantar fındık mantarı.)

16 Şubat 2012 Perşembe

KEREVİZLİ PAZI ÇORBASI

MALZEMELER
2 adet orta boy kereviz
1 demet pazı
2 diş sarımsak
1 su b.et suyu
Deniz tuzu

MEYHANESİ İÇİN
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 kase yoğurt
yarım limon suyu

Üzeri için:
Tereyağ
Kırmızı toz biber

HAZIRLANIŞI
.Tencereye sıvıyağ ilave edilir ve ince ince kesilmiş sarımsaklar sotelenir.
.Üzerine rendelenmiş kereviz ilave edilir ve bir iki tur sotelenir.
Yıkanmış ve ince kıyım doğranmış olan pazı tencereye ilave edilir 1 dak.kadar karıştırılır.
.Üzerine et suyu ve normal su konularak suyu ayarlanır ve pişmeye bırakılır.
.Meyhanesi için tüm malzemeler karıştırılır.
.Pişmeye yakın olan çorbadan 1 kepçe kadar alınarak meyhanenin içine ilave edilir.
.Bu işlem meyhanenin kesilmesini önlemektedir.
.Yavaş yavaş meyhaneyi çorbanın içerisine sürekli çırpmak suretiyle boşaltıyoruz.
.Bir süre karıştırdıktan sonra çorbayı 1 dakika kadar daha pişirip altını kapatıyoruz.
.Ayrı bir kapta terayağını eritip içine toz kırmızı biberi ilave edip kavuruyozuz.
.Hazır olan çorbanın üzerine gezdiriyoruz.


NOT:Daha önce hiç pazı çorbası yapmamıştım.Bundan bir kaç gün önce tv seyrederken Oktay ustanın pazı çorbası yaptığını gördüm.Proğramın son dakikalarında yetiştim.Görüntüsü hoşuma gitti ve içinde kerevizin olması bende bayağı merak uyandırdı.Bende hemen denedim ve çok beğendim.Yalnız birdaki yapışımda limon eklemeyi düşünmüyorum.Eğer sizler ekşili çorbalardan hoşlanıyorsanız ekliyebilirsiniz.Bir diğer detayda içinde kesinlikle kerevizin varlığı anlaşılmıyor.Eğer evinizde çoçuklarınız kerevizi sevmiyorsa  mutlaka bu çorbayla onlara kerevizi tükettirebilirsiniz.Bir diğer düşüncemde çorbayı tadarken bana hafifletilmiş lahana çorbası içiyormuşum hissi vermesi.Yalancı lahana çorbası yok fakat bu çorba sanki o ünvana yakışır vaziyette.Sizlerde merak ederseniz ben tavsiye ederim.Tamda mevsimindeyken bu güzel sebzeleri bol bol tüketmemiz lazım.Denemek isterseniz şimdiden kolay gelsin.Çorbayla ilgili sizlerde benimle aynı fikirdeyseniz yorumlarınızı beklerim...

15 Şubat 2012 Çarşamba

TEREYAĞLI LEVREK


MALZEMELER
Levrek balığı
Sosu için:
Zeytinyağı
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kimyon
Limon kabuğu rendesi
6-7 adet sarımsak
Kızartmak için sıvıyağ,tereyağ

HAZIRLANIŞI
Levrek yıkanır ve bir kabın içine alınır.
Sarımsaklar rendelenir ve içine tüm baharatlar,limon kabuğu rendesi ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
Hazır olan sos levrek balıklarının üzerine dökülür ve her yeri soslanır.
Üzeri kapatılarak en az 1 saat buzdolabında bekletilir.
Ne kadar sosta bekletirseniz lezzeti bir okadar daha iyi olacaktır.
Kızartma tavası ocağa konularak altı açılır ve ısılıtır.
Isınan tavaya sıvıyağ ve tereyağ konularak eritilir.
Sıvıyağ eklememizin sebebi tereyağın yanmasını önlemektir.
Hazır olan yağın içine levrek balıkları yerleştirilir ve arkalı önlü kızartılır.
Kızartma yaparken balıklarınızı çok kızartmayın ki içi biraz sulu kalsın.
Kızaran balıklar havlu kağıt serilmiş tabağa alınır.
Yanında güzel bir salata ile servis yapılır.


Benim tavsiyem balıklarınızı önceden hazırlayıp dinlendirmeniz.


14 Şubat 2012 Salı

Sevgililer Günü Kurabiyesi



MALZEMELER
150 gr margarin veya tereyağ
75 gr pudra şekeri
1 yumurta akı
1 paket vanilya
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
Aldığı kadar un
Frambuaz reçeli veya sosu
Beyaz çikolata

HAZIRLANIŞI
Tereyağını oda sıcaklığında bekletip yumuşatın.
Unu hamur yoğurma kabına alın.
Tereyağ,yumurta akı,pudraşeker,vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.Hamuru unlanmış zeminde merdaneyle 4-5 mm kalınlığında açın.
5 cm'lik kalp kalıpla,kalp şeklinde hamur kesin.
Hamurun yarısının içini 3 cm'lik kalp kalıpla kesip çıkarın.
Artan hamuru tekrar yoğurup aynı işlemi uygulayın.
İçi alınmış kalpleri bütün olan kalpleri üzerine yerleştirin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 170 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dak.pişirin.
Soğuyunca dilerseniz üzerine pudra şekeri serpin.
Kurabiyelerin yarısının içini frambuaz sosuyla,kalanı da eritilmiş beyaz çikolata ile doldurun.
Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.







13 Şubat 2012 Pazartesi

YUMURTALI EKMEK



MALZEMELER
4 yumurta
Dilimlenmiş ekmek
Yarım çay bardağı süt
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Karabiber,Deniz tuzu,Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Kişi sayasına göre yumurta adetini çoğaltıp azaltabilirsiniz.
Karıştırma kabına yumurta,süt,baharatlar ve deniz tuzu eklendikten sonra çırpılır.
Sıvıyağ koyduğumuz tava iyice kızdırılır.
Dilimlenmiş ekmek yumurtaya batırılır ve her iki tarafı iyice yumurtaya bulanır.
Tavaya yerleştirilir ve her iki yanı güzel bir renk alıncaya kadar kızartılır.
Kızaran ekmekler havlu kağıt serilmiş tabağa alınır.
Üzerine biraz daha deniz tuzu serpilir.
Sıcak olarak yenir.
Sizlerde sevdiklerinize hoş süprüzler yapmak isterseniz ekmekleri şekilli olarak hazırlayabilirsiniz.




11 Şubat 2012 Cumartesi

ISPANAK BORANİ



MALZEMELER
1 kg.ıspanak
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı pirinç
Sıvıyağ
Deniz tuzu
Karabiber

Üzeri için :İsteğe bağlı sarımsaklı yoğurt

HAZIRLANIŞI
.Ispanak yıkanır ve doğranır.Suyunun süzülmesi için bekletilir.
.Tencereye sıvıyağ konulur.İçine doğranmış soğanlar ilave edilir ve kavrulur.
.Daha sonra tencereye ıspanak ilave edilir ve bir iki tur kavrulur.
.Yıkanmış pirinç,deniz tuzu,karabiber ilave edilir.
.Eğer ıspanağınız çok su salarsa su ilavesi yapmadan pişirmeye devam edin.Su bırakmazsa pirinçlerin pişmesine izin verecek kadar su ekleminiz yeterli olacaktır.
.Hazır olan borani servis tabağına alınır.Üzerine arzu ederseniz sarımsaklı veya normal yoğurt ekleyebilirsiniz.
.Dilerseniz sıvıyağda kavrulmuş kırmızı toz biber gezdirebilirsiniz.

10 Şubat 2012 Cuma

KOLAY POĞAÇA



















MALZEMELER
2 adet yumurta (bir yumurtanın sarısı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr margarin veya tereyağ
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı nişasta
Aldığı kadar un

İçi için:Beyaz peynir
Üzeri için:Susam

HAZIRLANIŞI
.Karıştırma kabında yumurta,tereyağ,sıvıyağ,yoğurt eriyene kadar karıştırılır.
.Özellikle belirtmek isterim ki ben margarin yerine her zaman tereyağ tercih ederim.Sizinde tercihiniz bu yönde olursa,yapmış olduğunuz ürünlerde lezzet farkını anlayacaksınız.
.Daha sonra tüm malzemeler içine ilave edilir.
.Yavaş yavaş un ilave edilir ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
.Hamurdan bir parça koparılır ve düz bir zeminde açılır veya elinizin içinde de açabilirsiniz.
.Açılan hamura peynir konulur ve hamurun iki ucu birleştirilir.Birleşen kısım alt tarafta kalır.
.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
.Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir.
.180 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.Yaklaşık 25-30 dakika.

                                                      

Benim favori poğaçalarımdan birisidir.Çayınızla buluşturmanız gereken bir lezzet.             

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...