Son zamanlarda işlerimin yoğunluğundan her ne kadar istemesem de eve hazır bisküvi,çikolata girmeye başladığında...Hadi Ajda dedim ve bu kolay ama bir o kadar da lezzetli tarifi yaptım.
Sanırım, bir çoğunuzun bildiği eski bir tariftir...
Olur ya henüz denemeyenleriniz var ise tavsiye ederim.
Çalışan bayanların ve mutfakta az vakit geçirenler için de ideal bir reçete.
Tarifimiz her ne kadar kek diye anılsa da tam bir pasta lezzetinde...
Not: Çocuklar bayılıyor bu lezzete : )
MALZEMELER
- 3 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1,5 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 tutam deniz tuzu
- Çeyrek çay kaşığı karbonat
- 1 küçük paket ( 200 ) gr krema
Çikolata Sosu İçin
- 2 su bardağı süt
- 3 tatlı kaşığı nişasta
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 4 yemek kaşığı kakao
- 4 yemek kaşığı bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Sütü tencereye soğuk olarak koyuyoruz.
- Üzerine nişastayı,kakaoyu koyup çırpıcı yardımı ile çırpıyoruz.
- Ocağın altını yakıyoruz ve çırpma teliyle devamlı karıştırıyoruz.
- Kaynayınca toz şekeri ilave ediyoruz.
- Bir taşım kaynayınca altını kapatıyoruz ve tereyağını,çikolatayı ilave ediyoruz.
- Ara sıra karıştırarak soğutuyoruz.
HAZIRLANIŞI
- Derince bir kapta yumurta ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpılır.
- Üzerine sıvıyağ,süt ilave edilip tekrar çırpılır.
- Un,kabartma tozu,karbonat,deniz tuzu,kakao elenerek karışıma ilave edilir ve spatula ile karıştırılır.
- Kek yaparken un ekledikten sonra kesinlikle mikser kullanmayınız ki kekiniz güzel kabarsın.
- Karışım yağlanmış fırın kabına dökülür.
- Ben borcamın büyük dikdörtgen boyunu kullandım.Kekin ince olmasını seviyorum.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirilir.
- Keki fırından çıkarmadan kürdan testi uygulayınız.
- Kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
- Kek piştikten sonra üzerine 1 bardak soğuk süt yavaşça dökülür.
- Kek soğuması için bir kenarda bekletilir.
- Tamamen soğuyan kekin üzerine vanilya ile çırpılmış krema dökülür ve kekin üzeri tamamen krema ile kaplanır.
- Burada kekin soğuması çok önemli,kek soğumazsa kremayı eritir.
- En son olarak üzerine tamamen soğumuş çikolata sosu dökülür ve dolapta dinlendirilir.
- Benim tavsiyem lezzetlerin kaynaşması için bir gece bekletmeniz...
- Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...sade haliyle de çok güzel.
- Afiyetle...
Kekin için de 1 bardak süt kullandığım için kadife gibi yumuşacık oluyor.
Bir detayı da belirtmeden geçemeyeceğim.Tarifte normalde krem şanti kullanılıyor.Ben krem şantiyi sevmediğim için krema kullandım.Ağlayan kekinizin daha tatlı olmasını istiyorsanız krema yerine krem şanti kullanabilirsiniz.Tatlı canınız nasıl istiyorsa damak tadınıza göre değişiklik yapabilirsiniz.
Servis etmeden yarım saat önce buzdolabından çıkarırsanız, ılık hale gelen kekin lezzeti daha da güzel oluyor.
merhabalar ben blogunuzla yeni tanıştım.tariflerinize tek tek baktım.birçogunu deneyecegim uygun zamanlarda.ellerinize saglık.eylemin mutfagı
YanıtlaSilBayılırım o akan çikolata sosuna :)) Ellerine sağlık gerçekten harika görünüyor..
YanıtlaSilAjda hanım, bu tarıfı bugun denedım, ınanılmaz guzel oldu, evdekıler bayıldı,kekın ınce olması guzeldı,krema yerıne krem santı ıle taze vanılya cubugu kullandım, ıcınde mınık mınık sıyahlıklar oldu, ayrıca cıkolata sosunu da fazlasıyla basarılı buldum, baska tatlılarda da bu sosu kullanmak uzere kenara yazdım, gercekten cok guzel oldu, bugun benım dogumgunumdu ve sevdıklerımın agzında hos tatlar bırakabıldım sayenızde..sızı severek takıp edıyorum.. Harıkasınız, Sevgıler..
YanıtlaSilRüya hanım,Tarifim sizin ellerinizde hayat bulmuş ve sevdiklerinize ikram etmişsiniz çok mutlu oldum... ayrıca gerçek vanilya kullanmanız lezzetine lezzet katmıştır.Ben de buradan sizin doğum gününüzü kutlamak isterim.Sevdiklerinizle beraber nice nice senelere...Sevgiler.
YanıtlaSil