Ben simidi çok seviyorum...Sevdiğim simidi ustalarından öğrenmek beni çok mutlu etti.
Bir de simit tarifini ve aşamaların böylesine köklü bir marka adı altında öğrenmek beni daha da mutlu etti.
Daha önce benim yayınladığım simit tariflerine gösterdiğiniz ilgiden bu tarifi de asla kaçırmayacağınızı ve uygulayacağınızı düşünüyorum...
Denemenizi gerçekten öneririm...Çıtır çıtır gevrek simitler oldu.
Hani kendim yaptım diye söylemiyorum :)) Biz daha gitmeden Beraettin Fatih Güllü bey hamuru yapıp dinlenmeye bırakmışlar...
Tüm detayları ve aşamaları Beraettin Fatih Güllü bey bizlere gösterdi...
Beraettin beyin işin mutfağında olması ise markanın başarıyı nasıl yakaladığını kısaca açıklıyordu.
Marka hakkında kısa bir bilgi vermek isterim sizlere...
Yurtiçinde ve yurtdışında “baklava” denince akla gelen ilk marka olan Baklavacı Güllüoğlu, bir buçuk asırlık bir lezzet çınarıdır adeta. Bundan tam 142 yıl önce, 1871 yılında Gaziantep’te başlayan serüven, M.NejatGüllü’nün kaliteden taviz vermeyen üretim anlayışıyla bugün dünyada 30 şubeyle, 3 kıtada 6 ülkeye Türk tatlılarını ulaştırıyor. Ustalığın kuşaklar boyu devam etmesiyle global bir markaya dönüşen Baklavacı Güllüoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin baklava ustalarını da yetiştiren bir okul statüsünde bulunmaktadır
Baklava üretim tesisi konumunda. Bir markanın ileriye taşınması vizyon sahibi liderlerin attığı adımlara bağlıdır. M. Nejat Güllü’nün kalite ve mahareti birlikte işleyen üretim prensibi, Türk Baklavası’nı tüm dünyaya tanıtıyor.
Bugün;
New York (3), New Jersey - Cliffside Park, Florida – Miami,
Kaliforniya - Los Angeles, Amsterdam, Düsseldorf, Brüksel, Riyad, İstanbul
(12), Bursa (2), Malatya (1), İzmit (3) ve Ankara (2)olmak üzere 3 kıtada, 6 ülkede 30 şubesi bulunan Baklavacı
Güllüoğlu, dünyanın farklı noktalarında yeni şubeler açmaya, Kağıthane’deki
dünyanın en büyük baklava üretim tesisinden geleneksel Türk Baklavası yanında
eşsiz birçok lezzetimizi dünyanın dört bir yanına taşımaya devam edecek.
MALZEMELER
- 1 kg un
- 50 gr toz şeker
- 25 gr tuz
- 100 gr Ayçiçek yağı
- 1 yumurta
- 500 gr su
- 25 gr maya
- Yarı yarıya sulandırılmış üzüm pekmezi
- Susam
- Tezgaha un konulur ve ortası havuz gibi açılır.
- Ortasına tüm malzemeler konulur ve tuz unun üzerine serpilir.
- Tüm malzemeler ortadan yavaş yavaş yoğrularak sert ve kıvamlı bir hamur oluşturulur.
- Hamur üzeri kapatılarak 10 dakika bekletilir.
- Daha sonra dinlenen hamur tezgahta uzatılır ve bekletilir.
- Ardından hamurdan parçalar kesilir ve yuvarlanır.
- Hamur tekrar sıcak bir ortamda 10 dakika dinlenmeye bırakılır.
- Daha sonra hamurun ortasına elimizle bastırarak bir karış uzunluğunda şeritler yapılır.
- Şerit yaparken dikkat etmemiz gereken şerit başlarının kalın olması imiş...
- Kalın olmasının sebebi simit şeklini verirken kilit noktasının birbirine iyi bağlanması imiş.
- Daha sonra ilk önce yaptığımız şeritten başlayarak iki elimizle hamuru inceltiyoruz.
- İnceltirken hamurun eşit şekilde inceldiğine dikkat etmek gerekiyor.
- Yarısı kalın yarışı ince olmamalı...
- İncelen hamuru her iki elimizle sağ el yukarı sol el aşağıya doğru buruyoruz ve hamurun her iki ucundan tutup havaya kaldırıyoruz.
- Bu aşamada hamur simit şeklini alıyor.
- Bu kısımla ilgili videoyu facebook sayfasında paylaşacağım.Tam detayı anlayabilmek için facebook sayfasını ziyaret ederseniz seyredebilirsiniz.
- Seyretmek için linki tıklamanız yeterli https://www.facebook.com/Cgtanes
- Hamur uçlarını bir araya getirerek hamurun bir ucu altta bir ucu üstte olacak şekilde hamuru birleştirip birleşen yere elimizle bastırarak yuvarlıyoruz.
- Ardından pekmeze batırılır ve susama bulanır.
- Fatih bey sadece üzüm pekmezi kullanılması gerektiğini not düştü.
- Söylediğine göre daha çıtır olmasını sağlıyormuş...
- Tepsiye yerleştirmeden önce elinizle tekrardan genişleterek tepsiye yerleştirin.
- Tepsiye yağ sürmenize gerek yok...Özellikle sordum ustalar yağ sürmüyorlarmış.
- Susamlı halde biraz bekletildikten sonra önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 20 dakika pişirilir.
- Simitler fırına atıldıktan sonra 12.dakikada tepsi ters çevrilir ve pişirmeye devam edilir.
- Fırından çıkan simitler soğumadan sıcak sıcak servis edilir.
- Afiyetle..
Dilerseniz beyaz un yerine kepekli veya çavdar unu kullanarak 7 tahıllı simit yapabilirsiniz.
Resimler ve bilginiz icin cok tesekkurler!
YanıtlaSilRica ederim.Sevgiler...
YanıtlaSilyaptım nefis oldu teşekkürler
YanıtlaSilSevindim...Afiyet olsun.
YanıtlaSilayrıntıda yazmamışsınz ama sanki dinlenen bezelerin üzerine margarin sürmüşler yanlışmı görüyorum
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilHamur dinlenmeye bırakılırken üzeri naylon kaplama ile üzeri örtülüyor...Sizin gördüğünüz naylonun hamurda bıraktığı izdir.Özellikle Fatih bey simit yapımında margarin kullanmadıklarını söyledİ.Dilerseniz sayfamda simit yapımında çektiğim video var onu izlemenizi isterim.Aklınıza takılan bir şe varda daha deteylı görebilirsiniz.Videoyu izlemek için paylaştığım linki tıklamanız yeterli. https://www.facebook.com/Cgtanes
bu kadar çabuk cevap vermeniz beni çok mutlu etti facadeki tüm videoları izledim fotoğraf farklı gelince sormak istedim herzaman takipteyim sevgiler
YanıtlaSilben denemek istiyorum ama bende hassas tartı yok nasıl ölçebilirim...........
YanıtlaSilÖlçüleri yaklaşık olarak ölçtüm ben.Yalnız mayayı göz kararı ayarlarsınız.1 küçük maya 42 gr oluyor biraz ucundan alırsınız.50 gr toz şeker:4 yemek kaşığı.25 gr tuz:1 yemek kaşığı.100 gr sıvıyağ:1 çay bardağı.500 gr su:2 su bardağı su 460 gr geliyor üzerine azıcık daha eklersiniz.Unu hazır 1 kg lık paketlerden alırsanız işinizi kolaylaştırmış olursunuz.Simit yapımını daha detaylı görmek isterseniz facebook sayfamı beğenip simit yapım videolarını izleyebilirsiniz.Size şimdiden kolay gelsin.
YanıtlaSil