18 Mart 2013 Pazartesi

Koyulaştırılmış süt (sweetened condensed milk)



Uzun bir süredir sizlerle paylaşmak istediğim tarifimi bugün paylaşmanın heyacanını yaşıyorum.
Bir çoğunuz belki bilir eskiden annelerimiz çok yapardı koyulaştırılmış süt yada süt reçeli.
Bende küçükken farkında olmadan hep koyulaştırılmış süt yapardım :)
 Oturduğumuz dairenin altında sütçü dükkanı vardı.Annem oradan süt aldığı zamanlarda hep yatmadan önce bana kızım sütü ocağa koy kaynat derdi...Bende yapardım ama,ocağın başına gittiğimde sütten geriye bir çay bardağı kadar  kalırdı.
Koyulaştırılmış sütü hazır da alabilirsiniz fakat şu sıralar pek piyasada yok.Ben metrodan alırdım ama inanın ki evde yapılan çok daha güzel oluyor.
Bende bir kere satın aldım ve bana inanılmaz tatlı geldi.Tatlı yapımında kullandım fakat içindeki şeker oranından yiyemedim.Evde kendimiz yaptığımız zaman şekerini dilediğimiz gibi ayalıyabiliyoruz.Hatta ben hiç şeker kullanmadım....
Tatlı yapımında şeker oranını kendim ayarlamayı seviyorum.Sizler dilerseniz içine 1 çay bardağı toz şeker ilave edebilirsiniz.Şeker ile hazırladığınızda süt reçeli oluyor.Sabah kalvaltılarınızda ekmeğinize sürerek tüketebilirsiniz.


MALZEMELER
  • 1 kg günlük süt
  • Şekerli yapmak isteyenlere 1 çay bardağı toz şeker

HAZIRLANIŞI
  • Tencereye süt konur ve biraz kaynadıktan sonra altı kısılır.
  • Ocağınızın en küçük gözüne alıp en kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
  • İçine taşmaması için tahta bir kaşık konur.
  • Hiç ellemeden pişmeye bırakılır.
  • Sütünüz her kaymak yaptığında kaşık ile kaymağı alın.
  • Bu işleme sütünüz koyulaşıp, rengi değişinceye kadar devam edilir.
  • Sütünüzün yavaş yavaş azaldığını ve renk değiştirdiğini göreceksiniz.
  • Yaklaşık pişirme işlemi ikibuçuk saat kadar sürecek.
  • Sizin pişirme sürenize göre zaman farklılık gösterebilir.
  • Sütünüz koyulaştığı zaman altını kapatıp delikli bir süzgeçten geçirin.
  • Bu esnada sütünüzü şekerli yapmak isterseniz,içine şeker ekleyip tekrar ocağa koyup şeker tamamen eriyene kadar kaynatın.
  • Sütünüz oda sıcaklığına geldiği zaman ağzı kapaklı bir kavonaza koyup buzdolabında saklayınız.
  • Buzdolabında tazeliğini 1 hafta koruyacaktır.
  • Koyulaştırılmış sütü dilediğiniz tatlılarda,dondurma yapımında,içeceklerde kullanabilirsiniz.
  • Ben bu sefer çikolatadan şekerleme yapacağım ve onun için hazıladım.
  • Koyulaştırılmış sütü birde süt tozu ile hazırlanıyor fakat en sağlıklısı süt ile hazırlananı.
  • Yapımı size zor gelmesin,başında beklemenize de gerek yok.
  • Ocağa koyun ve her 10 dakikada bir kontrol edin yeter.
  • Çokta arazi olmayın :)

9 yorum:

  1. Arkadaşım bu tarifi, süt reçelini ilk defa duyuyorum. çok farklı ve ilginç bir tarif. ama yapılır mı yapılır. ellerine ve emeğine sağlık...sevgiyle:)

    YanıtlaSil
  2. bende 1 defasında yapmıştım fakat içine çok az karbonat koymuştum benimkisinin rengi hafif koyu idi sizinkide çok değişik olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Süt reçeli yaptığım zaman bende karbonat koyarım.Meryem facebook sayfasını beğerir ve tarifleri sayfanda paylaşırsan çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık.Çok sık yaptığım bir tarif genellikle şekerli olanından yaparım pasta,çörek,keklerde kullanmayı ve özelliklede kızım kahvaltıda yemeği pek sever.

    YanıtlaSil
  5. Kullanıldığı her tarifte harikalar yaratıyor.Mutlaka bir kere olsun denenmesi gereken bir reçete.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. slm ajda hnm benim anlamadığım kavonoza koymuş olduğunuz beyaz çokgüzel görünüyor ama hazırlanışında katılaşıp rengi dönene kadar demişsiniz yani kavonozdaki gibi beyaz renk te olmuyormu?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Emine hanım,
    Bahsettiğim kar beyazından kırık beyaza doğru yani biraz sararması.Aslında tam da ne demek istedigimi denemeye başladığınızda anlıyacaksınız.Eğer denerseniz sütünüzü kısık ateşte pişirdiğinizde üzerindeki kaymağı almaya başladığınızda kaymağın renginin nasıl kar beyazından karamelimsi renge doğru döndüğünü göreceksiniz.İşlem bittiğinde sarımsı bir renk alıyor...fotoğraf çekerken istemeden de olsa makinenin flaşı rengini biraz daha açık göstermiş olabilir.Denediğinizde aklınıza takılan bir şey olursa sormaktan çekinmeyin.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ajda hnm çok tşkr ederim ilgi alakanız için sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Neredeyse tüm bloglarda görmeye başladığım nefis bir tarif. Denemeyi çok istiyorum. İnşallah en kısa zamanda denerim :) Tadını biliyorum, miss gibi karamel ve süt kokusu olan nefis bir lezzet.
    Ellerinize sağlık. Bana da beklerim,
    Sevgiler

    YanıtlaSil

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...