5 Ağustos 2013 Pazartesi

AÇMA

IMG_1829

Tarifimize geçmeden önce bir detayı belirtmek isterim.
Hamur işlerinde poğaça, açma gibi ürünleri ilk pişirip tükettiğimizde yumuşacık olur fakat daha sonra içerisinde bulunan yağlar donduğunda sertleşir.
Tekrar yemek istediğimizde yağsız teflon tavada üzeri kapalı olarak ısıtırsak eski yumuşaklığına döner.
Sizler de bir çok kez tanık olmuşsunuzdur.
Pastaneden akşam üzeri bir poğaça alındığında sabah ki tazeliği olmaz.
Bu sebepten yapmanız gereken sadece tüketmeden önce ısıtmak...



MALZEMELER
  • 125 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • Aldığı kadar un
  • Üzeri için çörek otu

HAZIRLANIŞI
  • Karıştırma kabına tereyağını koyuyoruz.
  • Yumurtanın beyazını,sıvıyağı ilave edip karıştırıyoruz.
  • Diğer tarafta yaş mayayı bir bardak su ile eritip karıştırma kabına döküyoruz.
  • Geride kalan sütü koyup karıştırıyoruz.
  • Üzerine un,tuz,mahlep,toz şekeri  koyup kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.
  • Hamura un eklerken temkinli olun,unu çok atarsanız açmanız sert olur.
  • Hamuru 1 saat üzeri kapalı olarak dinlendiriyoruz.
  • Hamuru 65 gr olacak şekilde bezelere ayırıyoruz.
  • Tartınız yok ise göz kararı ayarlayabilirsiniz.
  • Daha sonra her bezenin üzerine 1 çay kaşığı tereyağını elimizle sürüp bastırarak tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
  • Hamuru bir ucundan başlayıp sıkıca sararak yaklaşık bir karış büyüklüğünde diğer ucunu geriye doğru yuvarlayıp hamurda kıvrımlar olmasını sağlayarak iki ucunu birleştiriyoruz.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz.
  • Hamurun tepside mayalanması için bir yarım saat daha bekletiyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Afiyetle... 

IMG_1815

Tepside mayalanmayı bekliyor...

 
IMG_1830

3 yorum:

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...