21 Ağustos 2013 Çarşamba

EKŞİ KREMALI BİTTER ÇİKOLATALI PASTA

IMG_1892

Hollanda mutfağına ait güzel bir reçete paylaşmanın heyecanını duyuyorum.
Pastanın detaylarına geçmeden önce küçük bir not eklemek isterim...
Sevgiyle sevilen kişiye yapıldığı zaman inanın hiç bir şey zor gelmiyor yeter ki içinizde o istek olsun...
Pastanızı programlı yaparsanız daha çabuk bitirirsiniz.
Bir gün önceden pandispanyanızı ve eksi kremayı hazırlarsanız işiniz hafiflemiş olur.
Şimdi geçelim damak çatlatan pastamıza...


ÇİKOLATALI PANDİSPANYA İÇİN :
  • 6 adet yumurta
  • 150 gr toz şeker
  • 120 gr un
  • 30 gr toz kakao
EKŞİ KREMA İÇİN :
  • 2 adet jelatin yaprağı
  • 120 gr frambuaz püresi
  • 40 gr  toz şeker
  • 1 adet limon
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 50 gr tereyağı
 ÇİKOLATALI MUS İÇİN:
  • 110 mililitre süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 30 gr toz şeker
  • 180 gr bitter çikolata
  • 375 gr krema
 JÖLE İÇİN :
  • 2 adet jelatin yaprağı
  • 200 mililitre frambuaz püresi
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Süsleme için orman meyveleri yada dilediğiniz meyve
  PANDİSPANYA HAZIRLANIŞI
  • Fırın önceden 200 dereceye ısıtın.
  • Yumurtaların aklarıyla sarılarını ayırın.
  • Yumurta aklarını şekerin yarısıyla çırpın.
  • Şekerin kalan yarısıyla da yumurta sarılarını çırpın.
  • Bir kaşık yumurta akını,yumurta sarılarına katın,ardından yumurta sarılarının tamamını yumurta aklarının içine dökün. 
  • Un ve kakaoyu eleyerek, 3 aşamada karışıma ekleyin.
  • Karışımı bir kaşık yardımı ile karıştırın.Kesinlikle mikser kullanmayın.
  • Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayın 8 dakika fırında pişirin.
  • Pastanın kenarı için,pandispanyadan bir parça kesin ve küçük halka kalıpla yuvarlak bir parça çıkarın.
 EKŞİ KREMA HAZIRLANIŞI
  • Jelatini soğuk suda ıslatın.
  • Frambuaz püresini şekerle ve limon suyuyla birlikte bir tencerede ısıtın.
  • Yumurta sarılarını ve yumurtayı,frambuaz püreli karışıma ekleyin.
  • Karışımı 80 dereceye kadar ısıtın,bu arada karıştırarak tereyağını ekleyin.
  • Jelatinin suyunu sıkıp frambuaz püresinin içine karıştırın.
  • Streç filimle kaplı bir yuvarlak kalıba dökün,derin dondurucuda donmasını bekleyin.
  ÇİKOLATALI MUS HAZIRLANIŞI
  • Sütü kaynatın.
  • Yumurta sarılarıyla toz şekeri karıştırın.
  • Çikolatayı küçük parçalara ayırın.
  • Kremayı da yoğurt kıvamına gelene kadar mikser ile çırpın.
  • Yumurtalara bir miktar ısınmış süt ekleyin,iyice çırpın ve sıcak sütü içine katın.
  • Karışımı tekrar tencereye aktarıp orta ateşte koyulaştırın,ardından ocağın üstünden alıp çikolatayı içine katıp karıştırın.
  • Çikolatalı karışım soğuyunca,çırpılmış kremayı azar azar ekleyin.
  • Alttan üstte doğru kaşıkla karıştırın.(Kesinlikle mikser kullanmayınız)
 
Kolajlar


  SON AŞAMA ( SIKILDINIZ MI ? ) 
  • Büyük, kelepçeli kalıbın etrafını streç filimle kaplayın.
  • Pasta kenar bandınız var ise onu da kullanabilirsiniz.
  • Şerit kesilmiş pandispanyayı çenberin kenarlarına yerleştirin.
  • Yuvarlak pandispanyayı kenarlarını bastırarak dibine koyun.
  • Kalıbı yarısına kadar çikolatalı musla doldurun.
  • Bir müddet derin dondurucuda donmasını bekleyin.
  • Ekşi kremayı derin dondurucudan alın,kalıbından çıkarın ve çikolatalı musun üstüne koyun.
  • Kalıbın içini, çikolatalı mus ile doldurup üstünü düzeltin.
  • Mus tamamen donana kadar derin dondurucuda bekletin.

  JÖLENİN HAZIRLANIŞI 
  • Jelatini soğuk suda ıslatın.
  • Frambuaz püresinin yarısını,krema ve toz şekerle kaynatın.
  • Jelatinin suyunu sıkıp frambuaz püresinin içine atın.
  • Kalan frambuaz püresini de ekleyip iyice karıştırın.
  • Jölenin ilk sıcaklığı çıktığı zaman çikolatalı musun üstüne koyup tekrar derin dondurucuya kaldırın en az bir gece bekletin.
  • Daha sonra üzerini dilediğiniz gibi orman meyveleriyle süsleyin.
  • Pastanızı derin dondurucuda muhafaza edin.
  • Servis yapmadan önce dilimleyip tabakta 3 dakika bekletirseniz tam kıvamına gelecektir.
  • Afiyetle...

IMG_1930

Size çok kolay basit bir pasta demeyeceğim.
Diyeceğim tek şey: Evet uğraştırdı.
Yordu mu ? Evet yordu.
Ama beklenen bir günün sonunda bu manzarayı görünce yüzünüzde tatlı bir gülümse oluyor ve hemen sevdiklerinizle paylaşmak emeğinizi göstermek istiyorsunuz.
Servis sonrası gelen beğeni cümleleri sonrasında ise içinizdeki ses diyor ki...Değdi be...

  IMG_1871


IMG_1935

Paylaşmış olduğum reçete Rudolph van Veen'e aittir.

14 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
  2. Selda hanım,
    Aldım sevgilerinizi...çok teşekkür ederim.
    Benden de size sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. vohooooo...beni aşar bu bebek..siz yapın biz yiyelim en iyisi ♥

    YanıtlaSil
  4. Off Ajdacım cok güzel olmus...cok düzgün cok profesyonelce olmus vallahı..anlatımında cok detaylı olunca ınsanın yapası geliyor...

    YanıtlaSil
  5. Serap ablacığım,
    Bir kaç tane kusurlarım var fakat insan o an yorgunluktan görmemezlikten geliyor.Pasta bandım kenardan iz yapmış ama yapacak bir şey yok.Bu kadar kusur da olsun varsın.
    Denemeni şiddetle öneririm.
    Senin gibi bir pasta ustası bu tarifi kaçırmamalı.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem bir görüntü. Bayıldım.. Çok uğraşmışsın, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Hülya hanım,
    Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar;
    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    125. takipçiniz benim.
    Çok lezzetli görünüyor gerçekten, ellerinize sağlık.. :)
    Bu arada çok hoş bir çekilişim var, muhakkak beklerim :)
    Sevgiler
    http://http://whiteglaze.blogspot.com/2013/08/beyaz-srn-buyuk-cekilisi.html

    YanıtlaSil
  9. Özsüt'ün Aynası'na benzettim. Süper görünüyor. Birkaç kez o pastanın tarifini aramış, istediğim gibisini bulamamıştım. Aşamaları görünce azıcık gözüm korksa da sevdiğime yapma düşüncesi kesinlikle yapmalısın dedirtiyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. White glaze,
    Sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız,hoş geldiniz aramıza.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Neslice tarifler,
    Ön aşamalı yaparsanız hiç zor olmaz.Pandispanyayı ve ekşi kremayı önceden hazırlarsanız işiniz hafiflemiş olur.Gözünüz korkmasın...Sevdiğiniz için deneyin ve şaşırtın onu.Size şimdiden kolay gelsin.Takıldığınız bir şey olursa sormaktan çekinmeyin.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar,pastanıza ve bloğunuza bayıldım..Bu nefis lezzeti evime dönünce hemen deneyeceğim..Keyifli bloğunuzu takibe aldım,banada beklerim..sevgilerimle..www.nurlumutfakta.blgspot.com

    YanıtlaSil
  13. Nursen hanım;
    Hoş geldiniz aramıza.Pastayı denerseniz yorumlarınızı bekleriz...Şimdiden kolay gelsin size.Sevgiler...

    YanıtlaSil

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...