12 Ağustos 2013 Pazartesi

ZEYTİNLİ AÇMA

IMG_1818

İster kahvaltıya ister beş çayına...
Her zaman sevilerek tüketilen açmayı ben de çok severim dersen...Kolay gelsin.


MALZEMELER (15 ADET)
  • 125 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı  su
  • 20 gr yaş  maya (paketin yarısı)
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 2 çorba  kaşığı toz şeker
  • Alabildiği kadar un
  • İçi için zeytin ezmesi

HAZIRLANIŞI
  • Karıştırma kabına toz şeker,maya,su ve sütü ilave edip mayanın kabarmasını bekleyin.
  • Yumurtanın akını,tereyağı,sıvıyağı ilave edip karıştırın.
  • Üzerine deniz tuzu ve unu ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Un ilave ederken temkinli olun.
  • Fazla un açmanızın sert olmasını sağlar.
  • Hamur kabının üzerini streç film ile kapatıp ılık ortamda bir saat mayalandın.
  • Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayırın.
  • Daha sonra her bezenin üzerine 1 çay kaşığı tereyağını elinizle sürüp bastırarak tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
  • Üzerine zeytin ezmesi sürüp hamuru bir ucundan başlayıp sıkıca sararak yaklaşık bir karış büyüklüğünde diğer ucunu geriye doğru yuvarlayıp hamurda kıvrımlar olmasını sağlayarak iki ucunu birleştirin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Hazır olan  hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
  • Hamurun tepside mayalanması için 30 dakika bekletin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri renk alıncaya kadar pişirin.
  • Ilık olarak servis edin.
  • Afiyetle...

IMG_1813


NOT: Zeytin ezmesini evde kendiniz hazırlarsanız daha sağlıklı olur.
Çekirdeklerini çıkarttığınız zeytinleri rondodan geçirin.
Bu kadar basit...
Zeytin ezmesi yerine peynir,patates,haşhaş vb ürünlerle de yapabilirsiniz.
Bu ölçüden 15 adet çıkıyor.
Fazla olmasını isterseniz çift ölçü yapabilirsiniz.


IMG_1821

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...