25 Temmuz 2011 Pazartesi

PATLICANLI BÖREKİTAS



















Haftaya güzel bir reçeteyle başlamak istedim.Börekitas uzun zamandır yapıp sizlerle paylaşmak istediğim bir reçeteydi.Ümit ediyorum beğenirsiniz.



MALZEMELER

1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
1 Türk kahvesi fincanı su
1 fiske deniz tuzu
Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI

1.Bir tencede su,sıvıyağ,deniz tuzunu birlikte bir taşım kaynatın.Ben sızma zeytinyağı kullandım.Siz hangisini tercih ederseniz onu kullanın.Kaynayan suyu soğuması için bir kenara bırakın.
2.Ilık hale gelen karışıma aldığı kadar un ilave edip kulak memesi kıvamına gelince bırakalım.Hamuru bir gece buzdolabında bekletelim.Ertesi günü kullanmak istediğinizde dinlenen hamurun ne kadar pürüzsüz olduğunu göreceksiniz.Görüntüsü çiğ milföy hamuruna benziyor.




















İÇ HARCI

2 adet patlıcan
Bir miktar peynir
1 adet sarımsak
1 tutam taze fesleğen
Deniz tuzu
Değirmenden taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIŞI

1.Patlıcanları közleyin.Kabuklarını temizleyip küçük küçük doğrayın.İçine dilediğiniz peynir çeşidini koyun.1 adet sarımsağı dövün,fesleğeni doğrayın
içine ilave edin.Deniz tuzunu,karabiberini ilave edip karıştırın.Ben bu sefer patlıcan kullandım siz dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.Peynir,patates,ıspanak tercih size kalmış.Hangisiyle yaparsanız yapın sonuç mükemmel oluyor.





















SON AŞAMA

1.Dinlenen hamuru dolaptan çıkarın.Gece beklediği için yağını salabilir tekrar elinizle yoğurun.
2.Merdane ile hamuru açın ve çay bardağı yardımı ile yuvarlaklar kesin.
3.İçine harcınızı koyup şekil verin.Yağlı bir hamur olduğu için yuvarlaklara kestikten sonra isterseniz elinizle humuru biraz daha büyütebilirsiniz.
4.Üzerine yumurta sarısı sürün.Kullanmanız şart değil ben güzel görütüsü olsun çıtırlık versin diye eski kaşar rendesi kullandım.En son çörek otu atıp fırında 180 derecede 30 dakika pişirin.




















Börekitas bildiğim kadarıyla yahudilere ait bir yemek çeşitiymiş.Eskiden savaşta, kıtlık zamanında insanlar ellerindeki malzemeyi değerlendirip bu böreği yapmışlar.Aynı bizim aşure yemeğimiz gibi.Börekitas ile ilgili daha detaylı bilginiz var ise bizimle paylaşırsanız sevinirim.



















NOT:Size vermiş olduğum ölçüden yaklaşık 25-30 adet börekitas çıkıyor eğer siz daha çok olsun isterseniz bir çay bardağı sıvıyağ,bir çay bardağı su kullanın.Ölçünüz bire bir olsun yeter.Bazen çok düşünürüz, bir misafir ağırlarken herşey hazırdır planlamışızdır ama bir çeşit daha olsun isterizde bir türlü ne yapıcağımızı bilemeyiz.Bu gibi durumlarda bu tarifi uygulayabilirsiniz.Yapımı çok basit ve lezzetli bir ürün.Dolapta bekletme aşaması sizi korkutmasın.Sonuçta çok güzel bir lezzet çıkıyor ortaya.Denerseniz yorumlarınızıda bizimle paylaşırsanız sevinirim.



















*Bu güzel lezzetle beni tanıştıran,benden bilgilerini esirğemeyen GÜLŞEN arkadaşıma,dostuma,kardeşime binlerce teşekkürler.*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...