2 Temmuz 2013 Salı

PALM YAĞI İLE YAZA MERHABA



 Serkan Bozkurt Chef's Table Mutfak okulunda düzenlenen PALM  YAĞI yaza merhaba partisinde  blogger arkadaşlarla bir araya geldik.
Palm yağı hakkında bilgiler edindik ve görsellerle palm yağının hangi aşamalardan geçip raflara nasıl geldiğini izledik ve çok etkilendik.
Daha önce kullanma şansı bulamadığım bu ürünü denemek için sabırsızlanıyordum ki Serkan şef haydi pişirmeye deyince çok mutlu oldum...
Diğer workshopların aksine bu sefer bize sunulan et,balık,tavuk ve sebzelerle herkesin kendi dilediği yemeği yapabileceği söylendi...

Dileyen istediği ürünleri seçerek yemeklerini hazırladılar.
Ben ızgarada çipura ve sebze sote yaptım.
Sebze sotemde heyecanle beklediğim palm yağını kullandım.Kokusu biraz bana aromatik geldi fakat rahatsız edici bir kokusu yoktu.
Yemek piştikten sonrada farklı bir yağ kullanıldığı hiç anlaşılmıyor.
Hazırladığım sebze soteyi  gayet güzel bir şekilde tükettim.
Sizler de  bu Palm yağı nedir diye merak ettiyseniz yağ hakkında kısaca bilgi vermek isterim.





Palm yağı, Elaesis guineensis olarak bilinen, Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya’da ekimi yaygın olarak yapılan yağlı meyvenin pulp kısmından (yağa oranı % 50) elde edilen bir yağdır.

Meyvenin çekirdeğinden elde edilen ve laurik asit (% 40-52) içeriği yüksek olan yağ ise palm çekirdeği yağı olarak bilinmektedir.

Palm meyvesi özellikle hasat ve işleme sırasında kuvvetli enzimatik hidroliz reaksiyonlarına maruz kaldığı için bazı durumlarda palm yağının serbest yağ asidi içeriği % 50’ye kadar yükselebilmektedir.

İyi kaliteli meyvelerden elde edilen palm yağının bile serbest yağ asidi içeriği diğer bitkisel kaynaklı yağlardan daha yüksektir.Palm yağı % 38-52 oleik, % 5-11 linoleik asit içeriği ile oleik-linoleik grubu yağlar arasında yer almaktadır.

Palm yağının doymuş yağ asitlerinden palmitik asit içeriği ise % 32-45 arasında değişmektedir.Yarı katı haldeki palm yağında doymamış yağ asitlerinin % 85’ten fazlası gliserol molekülünün 2-pozisyonunda yer almaktadır.

Palm Yağının Faydaları:
1. Kansere Karşı Korur
2. Kan Dolaşımını Geliştirir
3. Kalp Hastalıklarına Karşı Korur




Serkan şefin verdiği harika bilgilerle donandık...






Harika geçen bir günün ardından bu güzel masada hep bir araya gelip pişirdiğimiz yemekleri yedik.



Bize bu harika günü yaşatan Palm yağı ve Serkan şefe sonsuz teşekkürler...

1 yorum:

  1. Çok keyifli bir gündü,Şefimiz Serkan Bozkurt'a bu güzel workshop için tekrar teşekkürler :)

    YanıtlaSil

dobasaran@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...