29 Mart 2012 Perşembe

Sokak Simiti


 MALZEMELER
5 su bardağı un
Yarım paket yaş maya kuru olursa instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 türk kahve fincanı sıvıyağ
Aldığı kadar su
Üzeri için 1 çorba kaşığı pekmez,susam

 HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabında tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
Hamura suyu azar azar ilave ediyoruz.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
Hamur hazır hale gelince yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahımızın üzerinde çubuklar yapıyoruz.
Daha sonra iki hamur parçasını yanyana getirip hamuru burarak simit şeklini veriyoruz.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alarak tepside mayalandırıyoruz.
1 saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Bir kaseye 1 çorba kaşığı pekmez koyarak üzerine bir miktar su ilave edip pekmezi sulandırıyoruz.
Bir tabağın içerisine bolca susam döküp simitlerimizi önce pekmezli suya daha sonra susama batırıp tekrar tepsiye yerleştiriyoruz.
190 derecede simitler güzel bir renk alıncaya  kadar pişiriyoruz.
Sonra ne yapıyoruz ? Ocağa çay koyuyoruz.Sonra ne yapıyoruz ?Hıııımmmm


Tepside bekleyip mayalanmış hali.

Fırına vermeden önceki hali.

Simitlerinizi tepsiye yerleştirdikten sonra biraz daha boyunu büyütebilirsiniz.
 NOT:Tarifimizde sıvıyağ kullanılmıyordu,ben daha yumuşak bir hamur olsun diye sıvıyağ ekledim. Sizler daha kuru bir hamur olsun isterseniz sıvıyağ eklemezsiniz.

28 Mart 2012 Çarşamba

Fırında Kırıntılı Pırasa


 MALZEMELER
1 kg pırasa
100 gr krema
4 diş sarımsak
10 adet mantar
Deniz tuzu
Karabiber

 Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
Bir tık muskat rendesi
Deniz tuzu

 Üzeri için: 4 dilim ekmek,tereyağ

 HAZIRLANIŞI
Pırasalar yıkanır ve ince ince doğranır.
Tencereye bir miktar sıvıyağ konulur ve içine ince kıyım sarımsaklar atılır ve kavrulur.
 İçine doğranmış mantar atılır ve kavrulur.Daha sonra içine pırasa ilave edilir.
Deniz tuzu,karabiber atılır.Bir miktar kavrulduktan sonra pişiceği kadar sıcak su ilave edilir.
Suyunu çekene kadar pişirelim.
Pırasa piştikten sonra içine krema ilave edilir ve karıştırılır.

Beşamel sosu yapmak için, ayrı bir tencereye tereyağ konulur ve içine un ilave edilir.
Beraber un kokusu çıkana kadar kavrulur.İçine muskat rendesi ve deniz tuzu atılır.
Süt ilave ettikten sonra hiç bırakmadan çırparak koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Dilimlenmiş ekmekleri küçük karelere kesiyoruz.Tavada tereyağını eritiyoruz ve ekmekleri içine atıyoruz.Ekmekler kızarana kadar kavuruyoruz.Bir kenara alıp bekletiyoruz.
 BİTİRİYORUZ
Fırın kabına hazır olan pırasayı döküp yerleştiriyoruz.
Üzerine hazır olan beşamel sosu döküyoruz.
En son kızarmış olan ekmekleri tekrar elimizle parçalayarak kırıntı şeklinde serpiyoruz.
180 dereceli fırında 30 dakika pişiriyoruz.





Pırasayı çok seviyorsunuz ama hep aynı şekilde pişirmekten bıktınız.Haklısınız... Birde böyle deneyin bakalım, nasıl olacak?

27 Mart 2012 Salı

Domatesli Bulgur Çorbası



MALZEMELER
Yarım su bardağı ince bulgur
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates veya domates suyu
2 adet yeşil biber
Tavuk suyu veya et suyu
Deniz tuzu,karabiber,nane
Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
İnce bulgurları yıkayıp süzüyoruz.Bir tencereye sıvıyağ döküyoruz.
Üzerine kuru soğanı ve sarımsağı doğrayıp orta hararetli ateşte kavuruyoruz.
Hemen ardından biberi ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
Üzerine bulguru ilave ediyoruz.
Kısa bir süre karıştırdıktan sonra üzerine et suyu veya tavuk suyu koyuyoruz.
Çorbamız kaynamaya başlayınca domatesleri rendeleyip çorbamıza ilave ediyoruz.
(Mevsiminde olmadığımız için ben yazdan hazırlanmış domates suyu kullandım)
İçine deniz tuzu,karabiber,nane ilave edip suyunu ayarlıyoruz.
Kısık ateşte çorbamızı pişiriyoruz.
Servis sırasında isterseniz üzerine ince kıyılmış maydonoz veya dereotu atabilirsiniz.



Yapımı çok basit olan bir çorba.Her an elinizin altında olabilen malzemeler ile çar çabuk hazırlıyabilirsiniz.Lezzetine gelince ooooo çok muhteşem bir çorba diyemem.Hafif lezzetli bir çorba.Değişiklik arayanlar için denenmesi gereken bir çorba.

26 Mart 2012 Pazartesi

Dalyan Köfte


 MALZEMELER
500 gr kuzu ve dana kıyması, karışık
3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış)
2 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
Yarım demet maydonoz (ince kıyılmış)
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı salça
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı toz kırmızı biber

 İçi için:3 adet haşlanmış yumurta
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
3 adet  bütün haşlanmış havuç

 HAZIRLANIŞI
İlk iş olarak bezelye,havuç dilerseniz patates bir tencerede haşlanır.
Malzemeleri karıştıracağınız kabın içine kıymayı,ekmeği,rendelenmiş soğan ve sarımsak,maydonoz,salçayı,karabiberi,kimyonu koyup elinizle iyice yoğurun.
Yoğrulan kıymayı takriben 25 cm uzatın.Elinizle üstten ve boydan kıymayı yayın.
Pişmiş olan havucu uzunluğuna koyup ortasına pişmiş olan yumuntayı ve bezelyeleri de ilave edip köftenin her iki tarafından çekerek birleştirin.Su ile ıslatıp çatlakları kapatın.
Kenarlarına isteğinize göre haşlanmış patates ilave edebilirsiniz.
180 derecede 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Dilerseniz üzerine domates sos yapabilirsiniz.
Yumurta sayısını isteğinize göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.









23 Mart 2012 Cuma

Kek Bar


Kek bardan biraz sizlere bahsetmek isterim.
Tamamen ismini ve malzemeleri kendim uydurdum.
Geçenlerde biliyorsunuz frambuazlı pasta paylaşmıştım sizlerle.
Pastayı yaparken ilk önce pandispanyasını kendim yapmak istedim.
Arkadaşıma süpriz yapacağım için de özel olsun diye ovaleks kullandım.
Fakat ovaleksim az kalmıştı bende yeter kurtarır diye olanını kullandım.Sonuç......hüsran,hiç güzel olmadı.Bende onu kullanmadım hazır pandispanyadan yaptım pastayı.Peki ona ne oldu derseniz yukarıya bakın....:))
 Güzelce sararak onu buzdolabına koydum.Belki ay çöreği yaparım yada başka bir şeye değerlendiririm diye beklettim.Sonunda kek bar yapmaya karar verdim.Adınıda kendim uydurdum.Şık pastanelerde görürüz ya görüntüsüyle bizi cezbeder.Ağıza atımlık tek lokmalık şirin şeyler olurlar.Bende ondan yola çıkarak böyle deniyim dedim.
Sizlerinde başına gelirse bu gibi durumlar sizde bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Kek yaparsınız kabarmaz veya çok yenmez kalır yada pandispanya yaparsınız güzel olmaz amannnn korkmayın sonuçta daha güzel şeyler ortaya çıkabilir.

MALZEMELER
Tutmayan pandispanya  :((
Reçete hoşunuza gittiyse eğer  hazır kek veya pandispanyadan yapabilirsiniz
1 paket krema
4 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Yarım çay bardağı ceviz
Üzeri için beyaz çikolata

HAZIRLANIŞI
Pandispanya el ile parçalanır.İçine krema ilave edilir.Eğer hazır kek veya pandispanya kullanırsanız,kremayı eklerken hepsini dökmeyin.Hazır olan kek veya pandispanya daha yağlı ve nemli olduğundan daha çabuk ıslanacaktır.Bu yüzden kremayı azar azar ekleyin.Pandispanyanın üzerine diğer tüm malzemeleri ekledikten sonra iyice karıştırılır.Kullanacağınız kabı streç filim ile kaplayın ve karışımı içine koyarak iyice bastırın.Buzdobanda 3-4 saat bekletin.Dolaptan çıkardıktan sonra kabından keki çıkartın ve bir bıçak yardımı ile küçük parçalara ayırın.Üzerine kırılmış beyaz çikolata serpin.Çikolataları koyduktan sonra elinizle iyice bastırın.Yerken dökülmesin.
Ben aceleden bastırmayı unutmuşum.




Sizler dilerseniz içine damla çikolata veya beyaz çikolata ceviz yerine fındık gibi ürünlerle değişiklik yapabilirsiniz.Tarif güzel olduğu için sizlerle paylaştım.
Emin olunki güzel olmasaydı kesinlikle sizlere sunmazdım.

 

22 Mart 2012 Perşembe

Cevizli yer elması salatası


MALZEMELER
7-8 adet yer elması
1 adet golden elma
2 yemek kaşığı mayonez
7-8  yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı ceviz
1 diş sarımsak
Kırmızı toz biber
Deniz tuzu
Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Yer elması soyulur ve iyice yıkanır.Yarım limon ile ovulur.Kararmaması için.
Hazır olan yer elması ve golden elma rendelenir.
Dilerseniz kibrit çöpü şeklinde kesebilirsiniz.
İçine yoğurt,ezilmiş sarımsak,mayonez,deniz tuzu,ceviz ilave edilip karıştırılır.
Küçük bir tavada bir iki yemek kaşığı sıvıyağ kızdırılır ve içine 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenir ve kavrulur.Kırmızı biberi sıvıyağa ekledikten sonra ocağın altını kapatın.Çok bekletirseniz rengi siyaha döner ve kötü bir tadı olur.
Hazır olan sıvıyağ salatanın üzerine gezdirilir.
Dilerseniz üzerine tekrar ceviz serpebilirsiniz.
Elinizin altında dereotu var ise eklerseniz güzel bir tad verir bilginize.
NOT:Sizler ölçüleri kendinize göre ayarlıyabilirsiniz.


Sağlık açısından çok yararlı bir sebze.Arada bir tüketmek gerektiğine inanıyorum.


Daha önce yer elmasını denemediyseniz eğer...
merak edenler için benzetebileceğim kereviz salatası var.
Kereviz salatasını seviyorsanız yer elması salatasınıda sevebilirsiniz.

21 Mart 2012 Çarşamba

Mozaik Pasta


 MALZEMELER
1 paket petibör bisküvi
1 paket burçak bisküvi
1 paket biskrem bisküvi
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı ceviz
1 su bardağı süt
100 gr oda sıcaklığında tereyağ
4 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı toz şeker
 Üzeri için: Vanilya sos,frambuaz

 HAZIRLANIŞI
Bisküvileri kırmadan 7-8 adet  bir kenara ayırıyoruz.
Karıştırma kabında tüm diğer bisküvileri el ile kırıyoruz.
İçine toz şeker,kakao,tereyağ,ceviz,portakal kabuğu rendesi ekliyoruz.
Sütü yavaş yavaş ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Yumuşak bir kıvam olduğunda ayırmış olduğumuz bisküvileri içene kırıp atıyoruz.
Bisküviler diri kalacak şekilde tekrar karıştırıyoruz.Sonradan eklediğimiz bisküviler pastanın içinde güzel bir görüntü oluşmasını sağlayacak.Hazır olan karışımı streç filim kaplı kaba yerleştiriyoruz.
İyice bastırıp düzgün bir görüntü veriyoruz.Buzdobında bir gece bekletiyoruz.
Ertesi gün kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis yapıyoruz.

Servis sırasında vanilya sos kullanabilirsiniz.Ben  Almanya'dan aldığım sosu kullandım.Kullanmak isterseniz ülkemizdede hazır vanilya sosları var.Eğer vaktiniz var ise kendi sosunuzu hazırlıyabilirsiniz.
Not:Normalde pastada tek çeşit bisküvi kullanılıyor.Ben biraz daha lezzet katmak için 3 çeşit bisküvi kullandım.Sizler isterseniz sadece petibör bisküvinden yapabilirsiniz.






Son 15 gündür evde bir mozaik pastadır gidiyor.Sizler yalan dünya dizisini izliyormusunuz bilmiyorum fakat biz çok yakından takip ediyoruz.Dizideki Orçun karakteri annannesinden sürekli mozaik pasta isteyince bizim evdede sürekli istenir oldu.Bende en sonunda pastayı yaptım ve 1 günde bitti desem....
Değişik tarifler yapalım derken böyle basit ama güzel lezzetleri bazen unutuyoruz...Yalan dünya sayesinde bizim evde tekrar hayat buldu.Bundan sonrada sık sık yapacağım...Sizlerde denemek isterseniz tavsiye ederim.

20 Mart 2012 Salı

Minik Çeşnili Patatesler


 MALZEMELER
Küçük patates
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Kırmızı biber
Karabiber
Deniz tuzu
Biberiye
Kimyon
Kekik

 HAZIRLANIŞI
Patates ölçüsü vermiyorum dilediğiniz kadar yapabilirsiniz.
Patatesler iyice yıkanır.Kabuğunu kesinlikle soymuyoruz.
Patatesler yıkandıktan sonra bir kürdan yardımı ile bir kaç yerinden batırılır.
Haşlanırken baharatları içine çekebilmesi için.
Haşlama tenceresine yıkanan patatesler konulur ve üzerine haşlanmasına yetecek kadar su konulur.
Tüm baharatlar,sıvıyağ,tereyağ içine ilave edilir ve patatesler haşlanır.
Haşlanan patatesler fırın tepsisine konulur ve patatesin suyundan üzerine gezdirilir.
Arzu ederseniz bu sırada tekrar üzerine tereyağ ekleyebilirsiniz.
180 derecede patateslerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
Vaktiniz az ise fırında pişirmek yerine, teflon tavada tereyağı eriterek patatesleri tavada lezzetlendirebilirsiniz.
Kullandığım patates.Özellikle küçük boylarda olmasına dikkat edin.



Yapımı çok pratik ve lezzetli.Et yemeklerinin yanında ise güzel bir garnitür.

19 Mart 2012 Pazartesi

Damla Sakızlı Paskalya (Zadik Çöreği)


 MALZEMELER
1 kg un
4 yumurta (sarısının biri üzeri için)
300 gr toz şeker
300 gr tereyağ oda sıcaklığında :)
1 paket maya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı mahlep
1 paket damla sakızı
1 fiske deniz tuzu
1 paket maya
 Üzeri için: File badem veya fındık


 HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabına önce sütü,mayayı alıp karıştırıp mayanın erimesini sağlıyoruz.
Devamında yumurtaları kırıyoruz.Bir tanesinin sarısını ayırıyoruz.
Tereyağını ekledikten sonra parmak uçlarımızla karıştırıyoruz.
Damla sakızını kullanmadan önce havanda eziyoruz.
Üzerine un,toz şeker,mahlep,deniz tuzu,damla sakızı ilave edip hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.Hamuru 30 dakika üzerini örterek dinlendiriyoruz.
Daha sonra hamuru cevizden biraz daha büyük parçalara ayırıyoruz.Sonra bir karış uzunluğunda çubuklar yapıyoruz.Üçlü olarak saç örgüsü yapıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp file bademleri serpiyoruz.
 Önceden ısıtılmış180 derecelik  fırında 25 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Damla sakızlı nasıl olur diye merak ediyorsanız...İlk tadına baktığınızda anlamıyorsunuz yedikçe çok derinlerden hafif hafif damla sakızı tadı alıyorsunuz.Yani kısacası eser gibi oluyor.
Not:Kalabalık bir aile değilseniz eğer ben yarım ölçü yapmanızı öneririm.Korkmayın ölçüler yarıya inince hiç bir değişiklik olmuyor...Tutmaz diye endişeniz olmasın.Ben çöreklerimi küçük ebatlarda yaptım.Siz dilediğiniz boyutta yapabilirsiniz.Küçük olunca daha sevimli oluyorlar sanki :))



Hamurun mayalanmış hali.

Hamuru üç parçaya ayırıp örüyoruz.

Örgünüzü yaptıktan sonra baş kısmını bıçakla kesip daha düzgün bir görüntü verebilirsiniz.


Bundan bir kaç ay önce benim şeften bir telefon geldi.Şef dediğime bakmayın kendisi ahçı değildir.Benim çok sevdiğim bir dostumdur.Beni blog konusunda sürekli eleştirdiği için ben kendisine şef diyorum.Telefonda bana pastacılık kursundan çok sevdiğim bir büyüğümün beni takip ettiğini ve blogumdaki bir çok tarifi denediğinden bahsetti.Mutluluklar herkeze göre belki değişir kimisine dünyaları verseniz mutlu edemezsiniz kimisinede bir dostun selamı kafidir.İşte ben onlardanım.O gün duyduğum en güzel şeydi benim için.Bütün günümün çok güzel geçmesine sebep oldu...Ve bundan bir iki gün önce çok sevdiğim kişi AYSEN hanım beni bizzat telefonla aradı ve tekrar konuşma şansızım oldu.
Bazen olur ya sevdileriniz aklınızdadır fakat bir türlü arama fırsatı bulumazsınız.Hayat işte insan beyni bir günde okadar çok şeyle meşgul oluyor ki bazen çok seyi size unutturabiliyor.Hep arıyacağım dediğim Aysen hanım bende önce davranıp aradı ve beni çok mutlu etti.Bunları neden anlattı acaba diye merak edenleriniz olursa...Sizlerle paylaşmış olduğum reçeteyi pastacılık kursuna giderken Aysen hanımdan almıştım.Kendisi çok güzel yaptığından bende rica etmiştim beni kırmayıp bu güzel tarifi vermişti.Yalnız reçetede damla sakızı yok idi ben ekledim.
Umarım Aysen hamın bana kızmaz :))
Bu güzel reçeteyi benimle paylaşan Aysen hanıma çok teşekkür ederim.Arkadaşlığını,samimiyetini esirgemediğin için ayrıca teşekkür ederim.



17 Mart 2012 Cumartesi

Pratik Tavuk Sote


 MALZEMELER
7-8 parça kemiksiz kalça
1 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı soya sos
Kırmızı biber,karabiber,fesleğen,biberiye
Deniz tuzu,sıvıyağ

 HAZIRLANIŞI
Tavaya sıvıyağ konulur ve kızdırılır.
İçine rendelenmiş soğan ve ince kıyım yapılmış sarımsaklar ilave edilerek kavrulur.
Ocağın altı iyice açılır ve kuş başı doğranmış tavuk etleri ilave edilir ve hemen karıştırılır.
Tüm baharlar ve deniz tuzu damak zevkinize göre atılır.
Soya sosu eklenir ve tavuk etleri pişene kadar üzeri açık olarak kavrulur.
 Not:Et yemeklerinde biberiye kullanmayı seviyorum eğer mutfağınızda biberiye yok ise illede kullanmanız şart değil.Dilediğiniz başka baharatları kullanabilirsiniz.

 Vaktimin az olduğu zamanlarda sıklıkla yaptığım lezzetli bir yemek.
Yapımı çok pratik.Ani bir misafiriniz geldiği zaman rahatlıkla hazırlıyabileceğiniz bir yemek.
Yaz mevsiminde olsaydık yeşil biber ve kırmızı biberde eklerdim.

16 Mart 2012 Cuma

Ay Çekirdekli Galeta


 MALZEMELER
1 çay bardağı sıvıyağ
50 gr tereyağ (oda ısısında)
1 yumurta (beyazı üzerine)
Yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 yemek kaşığı haşhaş tohumu (şart değil sevdiğim için ekledim)
Aldığı kadar un
 Üzeri için: Ay çekirdeği

 HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabında sıvıyağ,tereyağ,yumurta sarısı karıştırılır.
İçine diğer tüm malzemeler eklenir ve yavaş yavaş un ilave edilir.
Kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir  hamur yapılır.
Dilerseniz hamurun içine ay çekirdeği ekliyebilirsiniz.
Hazır olan hamur mutfak hunisinin içine konularak el ile itilir.
Çıkan çubuklar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Üzerine yumurta beyazı sürülür ve ay çekirdeği serpilir.
Ay çekirdeklerini ekledikten sonra elimizle biraz bastırıyoruz ki pişme esnasında dökülmesin.
180 derecede 30 dakika kadar pişiriyoruz.
Mutfak hunisi kullanmak şart değil, isterseniz elinizde yuvarlayarak şekil verebilirsiniz.Çubuklar daha düzgün çıksın diye ben böyle bir yöntem kullandım.




14 Mart 2012 Çarşamba

Kömbe Kurabiye


 MALZEMELER
150 gr tereyağ (oda ısısında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 fiske deniz tuzu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı mahlep
Çay kaşığının ucuyla zencefil
Çay kaşığının ucuyla yeni bahar
Aldığı kadar un
 Üzeri için: susam

 HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabında tereyağ,sıvıyağ ve toz şeker iyice karıştırılır.
Un hariç diğer tüm malzemeler ilave edilir.
Yavaş yavaş aldığı kadar un ilave edilir ve ele yapışmayacak bir hamur elde edilir.
Kömbe kalıbının içi unlanır ve içine susam atılır.
Hamurdan limon büyüklüğünde parça koparılır ve kömbe kalıbına bastırılır.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisene kömbe kalıbı vurularak hamur çıkarılır.
180 derecede 20 dakika kadar pişirin.
Kömbe kalıbınız yok ise istediğiniz şekli verip hazırlıyabilirsiniz.
Not:Kurabiyenize zencefili ve yeni baharı  eklerken çok dikkatli olun,eğer çok fazla atarsanız çok acı olur.Baharatlı bir kurabiyedir fakat baharatların az hissedilir olması ağızda güzel bir tad bırakıyor.
Kurabiyenin görütüsü çok hoşunuza gitti fakat tadına bakmadan denemek istemiyorsanız Müjde...
Komşu fırında bu güzel kurabiyelerden satılıyor.Tadına baktıktan sonra buyrun beklerim :))

Kömbe kalıbını mısır çarşısında bulabilirsiniz.Değişik modelleride mevcut.



13 Mart 2012 Salı

Otlu Poğaça


MALZEMELER
500 gr un
125 gr yoğurt
125 gr sıvıyağ
225 gr tereyağ
2 yumurta (1 sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Yarım tatlı kaşığı karbonat
Yarım demet maydonoz,dereotu
İçi için:Beyaz peynir
Üzeri için:Çörek otu

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeler karıştırma kabında karıştırılarak yoğrulur.
Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılır.
Tezgah üzerinde yuvarlak olarak açılır ve içine beyaz peynir konulup kapatılır.
Üzerine yumurta sarısı sürülü ve çörek otu atılır.
180 derecede 25-30 dakika kadar pişirilir.
İçine dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.


Hamurun rengini görebilmeniz için yumurta sarısını sürmeden görüntüledim.


Dışı kıyır kıyır içi yumuşacık enfes bir poğaça mutlaka deneyin derim....




12 Mart 2012 Pazartesi

Champignon Lasagne

Şampiyon Lazanya

MALZEMELER
9 yaprak lazanya
400 gr kıyma
400 gr mantar
7-8 dilim pastırma
1 büyük boy kuru soğan
7-8 diş sarımsak
300 gr domates püresi
1 yemek kaşığı sirke
Parmesan peyniri
1 adet defne yaprağı
Karabiber,deniz tuzu,fesleğen,kırımız biber

Beşamel sos için gerekli malzemeler
3 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 tık muskat rendesi
Deniz tuzu,karabiber

Kıymalı sosun hazırlanışı
Tercereye sıvıyağ konulur ve kızdırılır.
İçine rendelenmiş soğan ve sarımsaklar atılarak kavrulur.
Daha sonra kıyma ilave edilip kavrulur.Doğranmış mantar,pastırma,1 kaşık sirke ve tüm baharatları ilave ettikten sonra tekrar kavrulur.İçine domates püresi ilave edilir ve defne yaprağı konulur.Sosunuz piştikten sonra defne yaprağını tencereden çıkarmayı unutumayın.
Beşamel sosun hazırlanışı:
Tencereye tereyağ ileve edilir ve eritilir içine un konulur ve un kokusu çıkana kadar kavrulur.
Süt,deniz tuzu,muskat rendesi ilave ettikten sonra koyulaşana kadar sürekli çırpılarak pişirilir.Beşamel sosunuz çok koyu olmasın.

Son aşama
Fırın tepsisine bir iki kaşık beşamel sos dökülür ve onun üzerine lazanya yaprakları dizilir.
Not:Ön haşlamasız lazanya kullandım.
 Yaprakların üzerine tekrar beşamel sos dökülür ve onun üzerine kıymalı sos ilave edilir.
Lazanya yaprakları bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz ve en üst kata geldiğimizde kalan beşamel sosu döküyoruz ve onun üzerine parmesan veya dilediğiniz peyniri serpip hazır hale getiriyoruz.
180 derecede 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.












Reçeteyi inceledikten sonra mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.İnanın yapımı bir okadar basit ve lezzetli. Lazanya alırken ön haşlamasız çeşitini seçerseniz işleminiz daha da kısalacaktır.Aynı börek yapar gibi.Lazanya yapraklarını diz,beşamel sosu dök ,kıymalı sosu dök tamam hazır işte ver fırına bu kadar.
Çıkan sonuçtan sizde memnun kalacaksınız.Yalnız bir şeyi hatırlatmak isterim... Ön haşlamasız lazanya kullanırsanız benim gibi, beşamel sosunuzu çok katı yapmayın biraz akışkan olsun ki lazanya yapraklarını ıslatabilsin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...